Ucraina, Rusia, Israel, Iran – aprilie 2024

La început de aprilie 2024, Ucraina se găsește în dificultate uriașă: fără arme occidentale performante și în penurie de militari, în timp ce Rusia bombardează cu turbare, plusând și mizând pe o capitulare fie și numai prin descurajare, disperare și epuizare la nivel colectiv în Ucraina. Mircea Geoană afirmă, însă, că există un fond de rezervă (militar, financiar) ca Ucraina să fie sprijinită și că este exclus ca Ucraina să capituleze. În ciuda începutului sfârșitului pentru Putin (căci un asemenea dictator a ajuns la apogeul său și, din acest punct, va urma fie și numai un declin simbolic, Rusia rămâne o țară foarte periculoasă care funcționează deja normal cu o economie de război și care are sute de mii de soldați de trimis în mașina letală de tocat, fără vreo problemă în a-i înlocui continuu și a-i trimite pe ruși la moarte.

Cât de vulnerabilă este România la două decenii de când a intrat în NATO?! România nu este mai fragilă decât alte țări NATO din zonă (Polonia, de pildă); dimpotrivă, obligația României de a se înarma performant o face să fie apărată cu prudență și cu strategie, chiar dacă România nu produce muniție NATO și chiar dacă militarii români nu sunt cei mai antrenați actualmente, iar armata are probleme reale.

În același timp, în Israel, la șase luni de la atacul terorist Hamas, cifrele celor pieriți sunt uriașe: pe lângă cei 1200 de israelieni uciși (și alte victime din rândul soldaților israelieni și al ostaticilor), este vorba și despre 33.000 de pieriți (estimați) în Gaza și alte zone locuite de populația arabă, din care poate că 5000 (să zicem) vor fi fiind membri Hamas, dar restul sunt civili, ceea ce este catastrofal. Israelul fierbe și la nivel de politică internă, mii de israelieni solicită demisia lui Benjamin Netanyahu, iar rudele ostaticilor (peste o sută de oameni) încă aflați în mâinile Hamas au trecut deja de orice fel de nivel al disperării. Iranul este tot mai agitat și nociv în amenințări, orice se poate întâmpla în sensul efectului de avalanșă belică multiplă.

~ by ruxandracesereanu on April 7, 2024.

Leave a comment