Uciderea a cel puțin 102 personalități culturale

PEN International condamnă vehement numărul tot mai mare de morți în Ucraina și crimele împotriva patrimoniului cultural rezultate din atacurile fără discriminare ale forțelor ruse. Potrivit PEN Ucraina, cel puțin 102 personalități culturale au fost ucise de forțele ruse din 24 februarie 2022 încoace, deși cifrele reale sunt probabil mai mari. PEN International își reînnoiește apelurile pentru justiție și responsabilitate pentru poporul ucrainean. Toți autorii crimelor de război și ale încălcărilor drepturilor omului trebuie să răspundă. Prejudiciul adus patrimoniului cultural inestimabil al Ucrainei trebuie abordat.

Uciderea a cel puțin 102 personalități culturale de către forțele ruse în Ucraina marchează încă o etapă sumbră în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă. Printre cei uciși se numără scriitori, traducători, artiști, muzicieni, fotografi, istorici care au jucat un rol cheie în îmbogățirea și celebrarea culturii și identității Ucrainei. Potrivit ONU, cel puțin 10.810 de civili au fost uciși și 20.556 au fost răniți la momentul redactării acestui comunicat Pen International, deși cifrele sunt probabil mai mari. În februarie 2024, autoritățile ucrainene au confirmat că 31.000 de militari ucraineni, inclusiv foști civili care au luat armele pentru a apăra Ucraina, au fost uciși de forțele ruse. Între timp, atacurile forțelor ruse asupra patrimoniului cultural al Ucrainei continuă fără încetare. Începând cu 10 aprilie 2024, UNESCO a înregistrat deteriorarea a 351 de situri culturale, inclusiv muzee, biblioteci, arhive și lăcașuri de cult. Un nou raport al Human Rights Watch, publicat în aprilie 2024, scoate la iveală consecințele devastatoare ale crimelor împotriva patrimoniului cultural din Ucraina, precum și consecințele psihologice, psihosociale, economice și conexe ale pierderii patrimoniului cultural pentru populația civilă.

După cum este documentat în „Război, cenzură și persecuție – Lista de cazuri PEN International 2023/2024”, conflictele au un impact devastator asupra scriiturii și comunității artistice mai largi, de la uciderea civililor și a celor care participă la conflict, până la strămutarea internă și transfrontalieră, care înlătură scriitori din comunitățile lor și la accesul la instrumentele meseriei lor. Capacitatea generațiilor viitoare de a participa la activități artistice, precum și de a reflecta în mod critic și colectiv, este, de asemenea, puternic afectată, prin moarte, perturbare a educației, malnutriție, foamete și boli, precum și prin direcționarea sau pierderea deliberată a moștenirii culturale prin strămutare.

În fața acestei amenințări enorme, PEN Ucraina și partenerii din Pen International joacă un rol principal în păstrarea memoriei și a moștenirii personalităților culturale ucise de forțele ruse în Ucraina și în sprijinirea vieții culturale și a comunității literare a Ucrainei, inclusiv prin programe de burse, asistență de urgență, evenimente culturale și publicații. Un parteneriat cu Book Aid International – împreună cu PEN Ucraina, PEN International și PEN U.K. – în sprijinul proiectului Unbreakable Libraries al PEN Ucraina, a vizat 25.000 de cărți expediate de la Londra la Kiev în noiembrie 2023. Cărțile vor sprijini bibliotecile din Ucraina, inclusiv de pe linia de front și din teritoriile eliberate. Book Aid International urmează să doneze către Ucraina încă 15.000 de cărți în acest an.

Pe măsură ce războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei continuă, PEN International îndeamnă comunitatea internațională să acorde o atenție deosebită atacurilor și daunelor aduse patrimoniului cultural din Ucraina și să sprijine sectorul cultural al Ucrainei, precum și eforturile de conservare și protecție. Cultura trebuie plasată în centrul eforturilor de reconstrucție și redresare.

~ by ruxandracesereanu on May 4, 2024.

Leave a comment