Dialog despre țară și poezia civică

Cristian Teodorescu m-a provocat la un dialog despre România și despre poezia civică – în revista “Cațavencii”.

Iată aici câteva fragmente:

Cristian Teodorescu: În timp ce poeții se plîng că nu se mai citește poezie, poemul tău apărut în volum în 2018, Scrisoare către un prieten și înapoi către țară, a ajuns la cea de-a doua ediție. Te așteptai?

Ruxandra Cesereanu: A doua ediție apare în primăvară, în martie-aprilie, poate simbolic, ca un fel de mică încercare de resuscitare (a ceva – a țării, a stării morale, a simțului civic, a solidarității, a eticii etc.). Evident, nu m-am gîndit că va exista o a doua ediție, prima a ieșit într-un tiraj generos de 1.000 de exemplare în iunie 2018 (după ce manifestul circulase pe mail, trimis chiar de mine – către varii cititori și confrați, ori găzduit în versiuni parțiale pe blog-ul lui Liviu Antonesei și al lui Eugen Istodor). Scrisesem manifestul acesta despre țară cu disperare, dar și cu nădejde într-o schimbare, fără să mă gîndesc că ar fi posibilă cîndva o jandarmiadă cu funcție de mineriadă. Manifestul meu a fost prezent, de facto, la 10 august 2018, într-un grup de protestatari, a circulat din mînă în mînă printre cîteva zeci de manifestanți (cartea fusese dusă la București de un prieten clujean care trăiește și muncește actualmente la Oxford). Lucrul acesta a contat enorm pentru mine. A fost o onoare maximă. După represiunea din 10 august 2018, cîțiva prieteni mi-au spus că regretă că nu există în manifestul meu și rînduri despre jandarmiada din august. Și eu simțeam la fel. Scrisesem în manifest despre mineriada din 13-15 iunie 1990, despre tragedia din clubul Colectiv, despre Mișcarea #rezist. Așa s-a născut a doua ediție. Am scris despre august 2018. Am scris și cîteva replici la poemul eminescian “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

C.T.: Cîtă puterea are Puterea cînd un poet îi dă energic cu firma în cap, ca tine?

R.C.: Puterea nu își pierde puterea cînd o înfrunți, dar celui care o înfruntă nu îi mai este frică. Sau se obișnuiește cu frica și cu înfruntarea. Și, obișnuindu-se, știe un lucru, că poezia poate mișca lucrurile.

C.T.: Dar viceversa, adică ce putere are un poet care se ia la ceartă cu Puterea?

R.C.: Un poet nu poate să vindece singur o țară bolnavă de corupție, politică veroasă, ipocrizie, nemernicie. Dar poate să exorcizeze prin poezie aceste vicii de țară. Poezia poate fi catapultă de asediu, atunci cînd o țară e în mizerie morală și riscă să se piardă pe sine din pricina politicienilor impostori ori ticăloși. Poate sună patetic ce spun, dar nu am altceva la îndemînă. Așa simt, așa cred.

 

C.T.: Cît de înțelept e poporul la un referendum, vezi și Brexit-ul?

R.C.: Înțelepciunea e cuvînt mare și greu. Eu aș miza pe șiretenie și pe adaptabilitate mai degrabă.

C.T.: Crezi că politicienii de azi sînt expirați în raport cu așteptările alegătorilor?

R.C.: Politicienii români actuali (în majoritatea cazurilor) sînt aculturali, agramați, impostori, ipochimeni. Dar nu aș spune că sînt altceva decît aceia care îi votează. Chestiunea este, prin urmare, alta: cum să îi alfabetizezi politic și cetățenesc pe cei care votează impostura, minciuna și corupția, în așa fel încît să nu mai facă acest lucru. Ce fel de manual moral să le predai ca să priceapă limpede și să nu mai voteze (din fanatism, neghiobie ori din indolență) nemernicia.

C.T.: Populism sau extremism – astea sînt variantele europene față de actuala clasă politică din țări mai cu tradiții decît noi?

R.C.: Europa e un car cu doi boi obosiți, care sînt biciuiți din cînd în cînd să tragă tare. Și atunci trag, dar fiecare în altă parte. Nimeni nu-și pune problema că acest car e un vehicul desuet. Nu am nici eu un răspuns exact, am formulat doar o jumătate de fabulă, de fapt, sau un sfert de șaradă.

C.T.: Ce speri?

R.C.: Ca tot omul, vreau ca România să se vindece de maladiile ei. Și să fie o țară măcar relativ normală.

 

 

~ by ruxandracesereanu on March 2, 2019.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: