Lecția civică a lunii februarie

Nu ai cum să pui un diagnostic socio-politic exact sută la sută, dar parlamentul simbolic din agorele României a izbutit să anihilize, deocamdată, posibilele legi hoțești ale statutului. A fost nu doar o revoltă catalizată de alergia la corupția molipsitoare din România, ci și o formă de igienă și de precauție: oricine va mai conduce țara asta – acum și vreodată -, trebuie să fie prudent de acum înainte și responsabil. Și mai ales precaut de transparent și cunoscător al legilor și justiției.
Pe lângă comuniunea grozavă din stradă (cum spuneam – în agorele jucăușe și ironice), a funcționat, însă, o zavistie și o discordie dizgrațioase în spațiul internautic. Ofense, injurii, incapacitatea de a accepta opinia celuilalt, dejecții lingivistice livrate defulatoriu. România nu e altfel decât alte țări, probabil, peste tot se înjură și se suduie din motive de nepotriviri politice la nivel de opțiune. Dar în cazul țării noastre este parcă mult mai vizibil comportamentul mârlănesc, mitocănia, grobianismul.
Nădejdea mea fățișă e că oamenii foarte tineri au învățat enorm din lecția civică a lunii februarie. Cred în ei și în responsabilitatea lor viitoare în ipostaza de cetățeni votanți ai acestei țări. La urma urmei, pentru cei care nu au votat în 2016 (decepționați ori din alte motive), protestele din stradă au fost un vot tardiv, fie chiar metaforic, de responsabilizare și asumare a faptului că, indiferent dacă îți convine sau nu, ești român, te-ai născut aici și în țara asta trăiești (deocamdată).

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on February 22, 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: