Armata rusă nu mai pleacă – un verdict de Alexandru Vakulovski

Supărați pentru și prinși cu ce se întâmplă în Turcia lui Erdogan, uităm de Republica Moldova și de Ucraina (unde războiul a reînceput).
Iată un fragment dintr-un verdict analitic semnat recent de Alexandru Vakulovski. De ce să ne mirăm că în Turcia se întâmplă ce se întâmplă, când lângă noi și cu ai noștri, în Republica Moldova, lucrurile sunt atât de dramatice de atâta vreme deja, fără ca ele să fie stopate cumva !

 

Armata rusă nu mai pleacă

 

Alexandru Vakulovski

 

De când s-a destrămat Uniunea Sovietică, Moldova n-a mai devenit independentă, ca alte state din fostul lagăr sovietic. Am avut un Război de Independență, dar politicienii moldoveni de atunci l-au pierdut. Veteranilor nu le putem reproșa nimic – ei și-au făcut datoria, dar au fost forțați de politicieni să părăsească și teritoriile eliberate, cum a fost Bender. Iată ce însemna un telefon de la Elțin. Și când te gândești că Elțin părea cel mai întreg la cap președinte al Rusiei.

Independența și neutralitatea Moldovei este o glumă foarte proastă. Trebuie să recunoaștem – suntem ocupați de armata rusă. Chiar dacă ea oficial e doar în republica separatistă Transnistria, prezența ei pe teritoriul Moldovei e un fel de cuiul lui Pepelea (sau un alt P – Putin). La fiecare mișcare ce nu le convine rușilor, autoritățile separatiste transnistrene reacționează ca boierii. Șevciuk și mândra sa sunt săptămânal la aeroportul din Chișinău, ca să nu mai vorbim și de criminalul de război – Rogozin, cel care cică vine să ne aducă pace (basarabenilor, pe care i-a numit fasciști).

Rusia n-are nici o jenă să facă orice în Transnistria și Moldova, inclusiv să-și recruteze soldați pentru armată. Să înconjoare cu sârmă ghimpată școlile cu predare în limba română, să aresteze fără vreun motiv profesorii, să împuște de sărbători câte-un moldovean de distracție, să aresteze și din partea noastră a Nistrului cetățeni moldoveni, să-i bage la închisoare, să trimită protestatari în Chișinău când “cauza e bună”.

Moldova e ca un Dombas în care bătălia a fost pierdută. “Jucați-vă de-a independența blea, pațani” – par să ne sugereze de fiecare dată politicienii ruși la întâlniri oficiale. Și în timp ce ne jucăm de-a tratativele 5+2, basarabenii sunt bătuți și mutilați în Transnistria. Nu am să uit niciodată cum sătenii din Varnița cu mâinile goale îi împingeau înapoi pe milițienii transnistreni și soldații ruși care mutau de capul lor frontiera, în timp ce Chișinăul tăcea. Noi nu recunoaștem acea frontieră, dar pentru acei sărmani oameni ea e mai concretă decât granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord.

În fiecare zi în Ucraina mor oameni. Sunt vecinii noștri, dar se tace despre asta. Doamne ferește, dar așa s-ar putea ca lumea să tacă și despre noi în caz de conflicte armate. Săptămâna trecută un observator moldovean, N. Teleghin, a fost arestat și bătut de milițienii transnistreni din Dubăsari. Și despre asta se tace. Să tăcem și despre “independența” noastră „cu viitor”, cum grohăie Dodon de pe panourile cu publicitate electorală. Apropo, campania electorală e interzisă acum, dar Dodon o fi având voie de la Șevciuk. Usatâi – tot de acolo, că băieții ăștia își cunosc stăpânii cel mai bine.

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on July 21, 2016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: