despre România, dialog în revista Cațavencii, 9 iulie 2014

Internetul și Străinătatea sînt soluții pentru România?

Ruxandra Cesereanu:

Mă întrebi într-un fel radical, iar radicalismele sunt riscante. Trupa Paraziții a lansat acum un deceniu (cred) un cântec care se numea Fuck You Romania. Iar un spaniol din Valencia lansase tot acum zece ani un cântec numit (deloc flatant) Me cago en esos putos Rumanos, hijos de puta. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de acum zece ani: în sensul că autodemolarea în stil românesc încă funcționează (facem haz de necaz în mod tradițional deja), așa cum funcționează și perspectiva cinică (sau măcar sceptică) din exterior și interior. Internetul nu are cum să soluționeze grandomania românească ori grobianismul și predilecția pentru mahala. Nici nemernicia și corupția. Dar asta nu înseamnă că nu există și lucruri bune în România ori oameni frumoși și deștepți, chiar dacă vizibilă este mai ales o infracționalitate cotidiană medie a băștinașilor. Internetul poate oferta oameni competitivi și isteți și alte jivine ludice (să spunem), intelighenție jună și proaspătă – ceea ce ar putea fi îndeajuns, ca imagine, dacă am avea un PR la nivel colectiv și obstinație publicitară de anvergură. Străinătatea nu e defel o soluție, căci dacă tinerii o iau la goană, rămân doar bătrânii și devenim popor senil, ceea ce ar fi nesănătos cu tendință.

Ai scris De la imaginarul violent al românilor la Gulag, apoi la Revolutia din decembrie 89. Te-ai implicat. Ei și, ce-i cu tine, intelectualule în Romania?

Ruxandra Cesereanu:

Nu o să îți răspund nici cu steaguri de sărbătoare, nici cu prapuri de înmormântare, nici cu petarde ori lozinci. Intelectuala (intelectualul) de mine s-a implicat îndeajuns vreun deceniu (sau mai mult), dar nu asta contează. Ce mai înseamnă astăzi a fi patriot? Dacă îi chestionezi pe stradă pe tineri se vor amuza (cred) la această întrebare. Deşteaptă-te, române! e doar un cântec și atâta tot. O să mă repet, pentru că mai spun din când în când lucrul acesta pe unde apuc: pentru mine, patriot este acela care vede viciile ţării sale şi încearcă să le corecteze cu scalpelul unui chirurg. Ar fi prea simplu ca patriot să fie doar cel care îşi iubeşte ţara pur şi simplu. Patriotul încearcă să o amelioreze, dacă este cazul. Și, de obicei, este cazul. Nu există patrie ori ţară perfectă. Dar există patrii ori ţări perfectibile. Îmi place să cred că România este o patrie perfectibilă. Am publicat în 2013 un roman-frescă despre perioada comunistă (Un singur cer deasupra lor), iar în cartea asta există un capitol despre un student care a fost implicat în revoluția din decembrie 1989 și a supraviețuit, iar mai târziu a ajuns să fie “golan” în timpul mitingului-maraton din Piața Universității 1990. Personajul acesta al meu (pe care îl cheamă Andrei) meditează asupra țării lui, în dimineața în care o pornește, ca de obicei, spre Piața Universității, înainte ca aceasta să fie devastată de polițiști și, mai târziu, de mineri. Iar Andrei își spune în gând cam așa: Revoluţia din decembrie lăsase în urmă în România fotografiile unor morţi tineri, dezbrăcaţi şi schilodiţi, aşezaţi în coşciuge improvizate, în nişte lăzi. Morții aceia tulburau cu lumina lor stinsă brusc şi brutal. Nu te puteai despărţi de ei decât închegând, printre franjuri, zorzoane şi alte substanţe volatile, imaginea triumfală, confecţionat regală, a unei ţări pe cale de a se naşte din nou. Doar ea, această ţară totuşi legitimă, prin viaţa ei şi prin intensitate, doar ea putea să se pună împotriva morţii care tulbura prin pieriţii din decembrie. Sălaşul acestor tineri morţi şi sălaşul ţării nu erau diferite, ci se completau printr-o logică şlefuită cu un cuţit de măcelar.

Ce-ai uitat? Ce-ai lăsat în urmă? La ce ți-ar folosi astăzi?

Ruxandra Cesereanu:

Am uitat cumva de țara asta (sunt sătulă de politiceni, ifose, porcării). Am lăsat în urmă timpi și prietenii. Uh!

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on July 10, 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: