România decăzută

Sătul de mizeriile care se spun și rostesc despre el la televizor și prin ziare, Mircea Cărtărescu este, pe de o parte frenetic în a combate fenomenul decăderii (lingvistice și socio-politice a) României, pe de altă parte scârbit de desfășurarea în trombă a nemerniciei la români.

H.-R. Patapievici observă, în același context, o molipsire cu morbul revistei România Mare, din 1990.

Grotescul actual este,  de fapt, redundant, în România. Pleonastic.

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on October 15, 2012.

4 Responses to “România decăzută”

  1. ,,În aparență, după statistica formelor dinafară, românii posed astăzi aproape întreaga civilizare occidentală. Avem politică și știință, avem jurnale și academii, avem școli și literatură, avem muzee, conservatorii, avem teatru, avem chiar o constituțiune. Dar în realitate toate aceste sunt producțiuni moarte, pretenții fără fundament, stafii fără trup, iluzii fără adevăr, și astfel cultura claselor mai înalte ale românilor este nulă și fără valoare, și abisul ce ne desparte de poporul de jos devine din zi în zi mai adânc. Singura clasă reală la noi este țăranul român, și realitatea lui este suferința, sub care suspină de fantasmagoriile claselor superioare. Căci din sudoarea lui zilnică se scot mijloacele materiale pentru susținerea edificiului fictiv, ce-l numim cultură română, și cu obolul cel din urmă îl silim să ne plătească pictorii și muzicanții noștri, academicienii și atenianii din București, premiele literare și știențifice de pretutindenea, și din recunoștință cel puțin nu-i producem nici o singură lucrare care sa-i înalțe inima și să-l facă să uite pentru un moment mizeria de toate zilele. (…) Căci fără cultură poate încă trăi un popor cu nădejdea că în momentul firesc al dezvoltării sale se va ivi și această formă binefăcătoare a vieții omenești; dar cu o cultură falsă nu poate trăi un popor, și dacă stăruiește în ea, atunci dă un exemplu mai mult pentru vechea lege a istoriei: că în lupta între civilizarea adevărată și între o națiune rezistentă se nimicește națiunea, dar niciodată adevărul.”
    (Titu Maiorescu, ,,În contra direcției de astăzi în cultura română”)

  2. Buna seara.In primul rand imi cer scuze pentru deranj dar am gasit un articol al dvs in Observatorul Cultural “Zavistia. Imaginarul lingvistic violent al extremei drepte romanesti” si m-ar interesa sursa bibliografica a dvs.Incerc sa gasesc revistele/ziarele pentru a le atasa la o lucrare de licenta.Imi puteti spune unde anume le-ati gasit? O seara buna.

    Multumesc,

    Catalin

  3. aveti dreptate, asa incat nu imi ramane sa spun decat dixit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: