mineriadele – remember!

Un studiu precum cel al lui Gustave Le Bon despre Psihologia mulţimilor se aplică destul de bine pe mineriadele din România postcomunistă, chiar dacă teoria autorului francez a primit, în timp, nuanţări şi adăugiri din partea altor cercetători. Este evident, de pildă, că minerii români se înscriu în “mulţimea criminală” descrisă de Le Bon (chiar dacă ortacii au rîvnit să fie o “mulţime eroică”). În 1990, mai ales, minerii au format un “suflet colectiv” şi s-au structurat ca “mulţime psihologică” omogenă mental; în cazul mineriadelor din 1991 şi 1999 au existat oarecari disensiuni între mineri, dar ei au rămas fideli, totuşi, “sufletului lor colectiv”. Astfel, de-a lungul mineriadelor, ortacii, ca mulţime psihologică, au avut toate trăsăturile enumerate de Gustave Le Bon: impulsivitate, versatilitate, iritabilitate, sugestibilitate, labilitate, credulitate, exagerare, simplism, intoleranţă, autoritarism, conservatorism. Nu în ultimul rînd trebuie amintită “moralitatea scăzută”, cum o numeşte autorul francez, exemplificînd prin situaţia în care mulţimea agresează, prin lovituri din toate părţile, o victimă fără apărare: scene de acest gen au constituit un leitmotiv al mineriadei din iunie 1990. Teoria lui Gustave Le Bon se aplică şi atunci cînd este vorba despre puterea magică a imaginilor, cuvintelor şi formulelor asupra mulţimii psihologice. Cuvinte precum “student” sau “legionar”, imaginea bărboşilor sau a fetelor cu fustă scurtă, formule precum “droguri şi valută” sau “trădători de ţară”, toate acestea au funcţionat din plin în iunie 1990, nemairegăsindu-se, în schimb, în 1991 şi 1999. Ortacii înşişi funcţionau orbeşte, reacţionînd pavlovian la formule precum “restabilirea ordinii” sau “lupta pentru democraţie” (sic!). Tot conform teoriei lui Gustave Le Bon, rolul conducătorului este unul esenţial, acesta fiind un despot care inculcă mulţimii ceea ce doreşte să obţină, prin două metode: repetiţie şi contagiune. Prestigiul (fie dobîndit, fie artificial, confecţionat) cîntăreşte în balanţa azmuţirii unei mulţimi. Psihologic, conducătorul este, de obicei, un nevrotic, un anxios ori chiar un semialienat. În sfera socială, autoritarismul conducătorului unei mulţimi este cel mai vădit: el decide o grevă, un marş, programul de lucru, salariile. Fireşte, în acest portret se află încastrat Miron Cozma. Atunci cînd conducătorul dispare, “mulţimea redevine o colectivitate lipsită de coeziune şi rezistenţă” conchide Le Bon. Or, după trimiterea la închisoare a lui Miron Cozma, unitatea de monolit (cum fusese ea numită admirativ) a armatei minereşti a pierit cu totul.

~ by ruxandracesereanu on June 14, 2012.

16 Responses to “mineriadele – remember!”

 1. Marx a scris că lumpen-proletariatul este periculos. Mulți nu știu ce înseamnă, de aici lipsa educației primare, de aici primitivismul politic în care încă ne zbatem!

 2. Violenta, una dintre constantele istorice, reprezinta cea mai buna confirmare a caracterului exceptional, eroic, tragic pe care il are spiritualitatea in om. In fata dezlantuirilor de ura, violenta, razbunare, cat de donquijotesti devin educatia, cultura, asceza!

 3. Poate părea ironic, dar în acele zile abia ieșisem din sesiune, n-am plecat acasă, mai aveam de lucrat prin arhive, iar lecturile din clasici, printre care și Custave Le Bon, erau încă proaspete în memorie. N-am fost chiar în miezul evenimentelor, nici nu era de dorit (eram, de jure, cetățeni străini) dar era ca și cum am fi confruntat teoria cu practica. Fără a avea mari simpatii sau antipatii politice la București – pentru mine, cel puțin, România era un teren neutru (în care „aterizasem” de la înălțimea unor idealuri FOARTE înalte), care dădea semne de fierbere subterană, dar absolut necunoscut -, eram revoltată de faptul că violența, fie și aplicată de o forță „legendară”, „de temut”, precum minerii, poate schimba tot: guvernul, direcția dezvoltării, imaginea externă a unei țări. Colegii aveau și „justificări” de felul: minerii sunt foarte necăjiți, săraci, abrutizați etc. Concluzia care se impunea era că, existând atâta „sărăcie și abrutizare” în România, românii nu vor ieși niciodată din acea stare, era într-iun cerc vicios. Ei, concluzie falsă, în fine: unii au ieșit cu bine (imediat), alții, mai puțin bine (dar mult mai trziu dect s-ar fi putut, dacă nu ar fi existat mineriadele). Cel mai prost a ieșit mișcarea unionistă din Basarabia: „De ce să ne unim? Ca să devenim și noi (moldovenii, basarabenii, adică) „minerii României”?” (M.Snegur) Dacă aplicăm principiul cui prodest, am putea da de vinovați…

 4. Da, remember. Dar remember ca si Basescu era atunci de partea celor care au organizat mineriadele si ca Basescu a fost cel care l-a demis pe Ioan Manucu – omul care a refuzat sa le dea trenurile la mineri.
  Ca de cand tot semnati petitii de sustinere a marinarului asta nu prea remember.

  • e corect ce spuneti cu prestatia lui Basescu in 1990! asa este.

   dar cealalta parte a mesajul dvs. este o nedelicatete!
   fiecare din noi avem dreptul sa semnam ce dorim. iar din cate imi amintesc, am semnat acum foarte multi ani, cand chiar credeam in proaspatul prezident. de cand nu mai cred in el, nu am mai semnat nimic.
   de aceea, mesajul dvs. este nu doar insolent, ci chiar grosolan.
   din cate stiu eu exista libertatea de opinie in Romania?
   sau a fost abrogata?

   p.s.
   voi gazdui comentariul dvs. vreme de o zi, dupa care il voi sterge.
   atacurile la persoana nu au ce sa caute pe blogul meu.

 5. Imi cer scuze daca v-ati simtit ofensata de comentariul meu.
  Dar daca stiati cine a fost Basescu nu aveati de ce sa credeti in el.
  Eu eram copil atunci si tot mi-am dat seama cine este Basescu.
  Poate si pentru ca parintii mei aveau in cabinetul lor (sunt medici), pe perete, portretul lui Corneliu Coposu.
  Nu v-am acuzat ca ati semnat.
  Ii acuz insa de necinste sufleteasca pe toti cei care l-au sustinut si acum se prefac ca nu au stiut.
  Acuz pe intelectualii care si-au vandut sufletul pentru un post sau, daca nu au facut-o pentru sinecura (cazul Patapievici) si au facut-o pentru ca asa au crezut, ii acuz eu pe ei de data asta de grosolanie sufleteasca .
  Pentru ca numai un om cu sufletul grosolan poate sa sustina un grobian si ticalos precum Basescu.
  Un om sensibil si delicat sufleteste nu are ce cauta langa Basescu.
  Deci din doua una: ori au facut-o pentru sinecura (ceea ce e grav), ori s-au recunoscut in grobianismul si ticalosia lui ( ceea ce e la fel de grav).

  • cum va permiteti sa izbucniti astfel pe blogul meu?

   si sa faceti legi morale strict in functie de persoana dvs.?!?

   de unde atata lipsa de buna cuviinta incat sa va ingaduiti sa-mi cenzurati opinia si postarea?!

   de unde stiti dvs. ce cred ori ce simt eu?

   este limpede ca sunteti ignorant in tot ce priveste textele scrise de mine (ar fi trebuit doar sa consultati textul din revista 22, publicat acum multi ani, si intitulat – Ce stie si ce nu stie presedintele Basescu despre Gulag)

   un lucru este limpede – nesimtirea si insolenta si abuzul fac parte din zestrea lingvistica si psihica a vremurilor de acum.

   • Imi cer scuze ca intervin, dar sunt uimit de reactia stimatei Doamne Ruxandra, fata de remarcile TOTAL INDREPTATITE ale Dlui Andrei, vis a vis de mitocanismul, grobianismul, parsivenia, viclenia (s.a.m.d.) securistului de Antwerpen, Basescu, trimisul Tov.Elena Ceausescu in costa NATO pe malurile raului Schelde(Escaut in varianta franceza),intru servirea intereselor dictaturii republicii comuniste instaurate de STALIN, ca exponent important al burgheziei securiste criminale. La sirul de calificative insirat, vroiam sa il alatur si pe cel dat de regretatul Octavian Paler, sintetizat magistral in sintagma KANALIE PERFECTA.

   • Stimate domn, libertatea de opinie este, slava domnului, macar atat, un lucru cert in Romania. Dar izbucnirile dizgratioase si dezagreabile pe un blog sau altul – sunt cu totul altceva si ele nu au justificare. Ele reprezinta o depasire a masurii, mai ales cand pe blogul respectiv se fac procese de intentie. Dumneavoastra aveti dreptul deplin la opinia dvs., iar eu am drept deplin la opinia mea. Daca opiniile noastre nu se potrivesc – nu este nicio problema. Fiecare se cuvine sa respecte opinia celuilalt, daca aceasta este formulata decent si civilizat. Dar nu este cazul sa intervina NIMENI pe blogul meu si sa ma traga la raspundere pentru un lucru sau altul. Daca exista democratie si libertate – atunci un asemenea comportament este inadecvat si nepoliticos.
    Aveti dreptate in ce spuneti despre Basescu si implicarea lui in mineriada, asa cum avea dreptate si Andrei. Dar felul in care incercati sa ma trageti de urechi, cu impolitete, aici, pe blogul meu, este nepotrivit.

 6. eu am ajuns din intamplare pe blogul dv.cautand niste date despre mineriade si implicarea lui Basescu acolo, caci am fost martorul acelor efreiante zile,si stiam inca de atunci ca structurile securiste, salvate de Iliescu, caci fara de ele ar fi pierdut orice sansa de a rezista aparitiei din neant a partidului martir al marelui taranist Iuliu Maniu, sunt la lucru.Salbatica si sangeroasa Securitate, animalele de companie si protectie a bolsevismului, ceausismului, republicii impuse din afara, fiarele sangeroase ce au masacrat sute de mii si mii de mii de romani REGALI, au exterminat elita interbelica ce mai ramasese inca in tara, au haituit eroicii partizani de Nucsoara si din restul tarii, taranisto-codrenistii antibolsevici,romanii regali antirepublikani, noi fiind singurul popor din lagarul sovietic ce a infruntat cu arma in mana colosul bosevic aflat in tara prin trupe si reprezentat la inalt nivel de comanda prin comisarii sai nkvd-isti ce instruiau securitatea in care aparura o groaza din legionari DERBEDEI simisti care in 45 dadura buzna sa se inscrie in PCR spre deosebire de elita codrenista care conform unei circulare a lui Codreanu de dinaintea asasinarii sale de a-l urma pe Maniu se inscrisera in PNT, (amintesc sa tineti seama doar ce au reprezentat comisarii sovietici precum Ana Pauker-Visinschi,Nikolski ca sa nu mai insir restul numelor),…, ei au creat din tradatorii de neam,clonatii republicoizi, mercenarii puterii comuniste, salbatica asta de securitate pe care Iliescu a salvat-o ca nu avea incotro caci altfel taranistii il spulberau si reinstaurau statul de drept, REGALITATEA, securitatea asta, a avut maleficul port-drapel al supravetuirii si hegemonii pe Basescu , ucenicul si urmasul lui Plesita, prietenul lui Carlos Sacalul(acel Plesita pe care BASESCU l-a protejat pana la moarte, desi criminalul a declarat cu nonsalanta in ziarul securitatii EV. ZL. cati partizani a omorat el).Asa am dat de blogul dv cautand date noi despre cel mai mare criminal al tarii dupa Iliescu, acest Basescu, mult mai malefic decat toti, caci, diplomatic, Iliescu cand a vazut ca vantul bate dinspre UE-NATO a schimbat macazul, dar Basescu in chiar plina epoca UE-NATO se comporta mai paranoic decat Ceausescu, care nu cred ca aflat in chingile UE-NATO ar fi indraznit ce indrazneste acesasta dihanie sau kanalie cum ii spunea O.Paler.Salvarea tarii e ceea ce si Antonescu si tariceanu ca sa nu mai vorbesc de V Ciorbea si atatia alti intelectuali spun, e REGALITATEA ROMANA, in care arbitrajul politic e perfect echidistant,corect, fara nici un amestec in treburile guvernarii,seful statului fiind ca in cele 10 regalitati occidentale cu care ne si inrudim in mare parte,nu numai un simbol moral si protocolar, un exemplu de cultura,educatie, maniere, diplmatie, ci un garant al stabilitatii politice, seful statului regal fiind apolitic, fara nici o obligatie gen Basescu fata de PD-ul lui cu atatea noi denumiri, si nici nu-si poate permite sa fie si arbitru si jucator ca Basescu.Nu mai vorbesc de CULTURA, mitocanism, grobianism degradant, imoralitate fatisa,Elena Udrea si restul haremului expus fara nerusinare, hahaind ca ultimul destrabalat amator declarat de bordeluri si spelunci de porturi, fiind ceva de neinchipuit in o regalitate.

 7. Cred ca nu s-a priceput. Blogul meu nu e loc de descarcare emotionala si nici de descarcare informationala aluvionara. Voi pastra cateva ore aceste comentarii care nu isi au rostul. Le voi pastra o vreme doar fiindca sunt o gazda civilizata. Dar apoi le voi sterge, intrucat dvs. ati incalcat ospetia mea, printr-un exces. Iar ceea ce faceti aici, de fapt, este propaganda electorala.

 8. Ma man! (YON_RIJKSADELAAR)
  Think.

  after you see, call meee!

 9. well, well, dle Scorchfield, vom ajunge in curand sa apelam si la agentul 007 made in Romania – se pare ca e nevoie de el 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: