2 lucruri diferite: decembrie 1989 și Havel

1. Din păcate, revoluția din decembrie 1989 nu mai este astăzi decât o supă reîncălzită anual și festivist, cu tam-tam previzibil. Iar o supă reîncălzită nu mai are gustul ei sănătos de la început.

2. Moartea lui Vaclav Havel marchează dispariția dizidenței și opoziției solare și pline de noblețe în cadrul fostului sistem comunist. Cu acuratețe și discreție, Havel a fost un aristocrat uman inimitabil.

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on December 21, 2011.

4 Responses to “2 lucruri diferite: decembrie 1989 și Havel”

 1. Azi nu poate fi decat o supa reincalzita. Fiindca tinerii de 17, 18, 19 ani de azi nu se raporteaza deloc la ce s-a intamplat atunci (nici macar nu au habar). Si ma bucur pentru ei. De ce? Fiindca nu au complexele intalnibile la multi dintre cei traitori inainte de 89: teama de-a fi urmariti si supravegheati, teama de-a nu spune ceea ce cred (chiar si injurios) in public, teama ca nu cumva sa para altcumva decat vor ei sa para

 2. desi faptul ca nu mai sunt interesati de trecutul tarii lor spune ceva despre dimensiunea lor morala… cand v-am deschis pagina de pe blogul asta, presimteam ca postati ceva despre Havel 🙂

 3. 1. Scriind cu tristețe despre decembrie 1989 și vorbind despre o supa reîncălzită, mă gândeam la felul în care pentru orice popor ar trebui să fie esențială cunoașterea istoriei sale, atât cu eșecurile sale, cât și cu izbânzile sale. Pentru toate generațiile unui popor (tineri, maturi, bătrâni), istoria s-ar cuveni să fie cunoscută (cât de cât).
  Schimbarea din decembrie 1989 (a fost un hibrid alcătuit dintr-o revoluție și o lovitură de stat) a fost o izbândă, în ciuda anumitor neajunsuri care au urmat după revoluție (regimul cripto-comunist de după, limba de lemn care a continuat să funcționeze, mafiile rearanjate politic și economic, etc.)

  2. Havel a fost, simbolic vorbind, rudă spirituală cu solarul pontif Ioan Paul al doilea. Cel puțin așa am perceput eu dispariția celor doi, ca fiind înrudită.

 4. p.s.

  evident, schimbarea politica din decembrie 1989 nu a constat doar in alternativa “a nu putea injura” (in comunism) versus “a injura” (in postcomunism).

  chestiunea pusa de functionalitatea cenzurii in comunism a fost mult mai complicata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: