războaiele de jucărie

Nu știu ce ar mai putea ieși dintr-o autospintecare ori măcar autojupuire a României: înăuntru e mai mult rău decât în alte părți, dar, totuși, nu e răul suprem. Iar rău și foarte rău e cam peste tot prin/în lume – România nu face excepție de la regulă, ci e o țară mediocră în chestiunea răului (purgatorială adică). La televizor oricine poate asista la războaiele de jucărie atât de la modă astăzi –  mai ales războaiele cu avioane. România se uită ca o școlăriță ochelaristă la amintitele războaie și vrea cu orice preț să ia notă bună la purtare.

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on March 21, 2011.

8 Responses to “războaiele de jucărie”

 1. Am înţeles cele scrise ca fiind prea personal.

 2. scolaritza ochelarista nu am fost niciodata (nici astazi nu port ochelari) 🙂
  dar nu mi-ar fi stricat neaparat sa fiu …

 3. Nu inteleg ce e asa de rau sa fii scolaritza ochelarista si chiar grasutza 😉
  Mi-a placut imaginea “tarii purgatoriale”. Ne mai taie din nombrilismul national, ala cu “de doua mii de ani…cei dintai si cei de pe urma…” Cred ca avetzi dreptate, nu suntem nici macar cei mai rai, suntem o tarisoara obisnuita populata cu oameni obisnuiti. Ceea ce, in fond, ar trebui sa ne bucure.

 4. scolaritza ochelarista e o metafora polivalenta 🙂

 5. Mediocritatea indiferent de zona in care ea actioneaza e rezultatul educatiei si a pregatirii, a autosuficientei, a multumirii de sine, a arogantei si mai ales a negarii sau a lipsei de implicare a celor competenti. Unde sunt intelectualii nostri, unde sunt valorile noastre, unde sunt modelele noastre. Unitatea de masura pentru modele sau sau pentru competenta este ceea ce vedem zi de zi?
  Atata timp cat asta e alternativa si intelectualii nu se vor implica atunci asta va fi evolutia societatii noastre in ansambu. De altfel lucurile zilnice si punctuale care se intampla vor fi litera de lege pentru cei multi si manipulabili. Sper sa schimbam ceva, optimismul si implicarea personala a tuturor cei care au ce oferi societatii in ansamblul ei.

  • raul ca si antonimul sau nu le vad decat ca si doua concepte relative. Ce e rau pentru unul poate fi bun pentru altul si viceversa. “Raul” pana acum in istorie a fost de multe ori identificat cu cuvantul “razboi” care fie el si de “jucarie” de data aceasta ma bucur ca Romania sta ca o scolarita cuminte in banca ei vrand sa ia nota buna la purtare. Totodata mi-as dori ca si celelalte tari cu mult mai multi bani in buzunare, unde binele relativ domneste, sa ofere prin intelectualii lor si nu numai, un model “antirazboinic” mult mai demn de urmat.

  • mediocritate si manipulare – ar putea fi un titlu de tabloid!
   (si de editorial)

 6. despre utilitatea metaforei “scolaritza ochelarista” am vorbit deja pe facebook!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: