providențialii

Acum câțiva ani s-a lansat, în capitală, ideea unei anchete despre providențialii culturii române. Mi-aduc aminte că respectiva anchetă vădea veşnica inhibiţie a culturii române ori, dimpotrivă, râvna unui previzibil complex de superioritate. Nu a reieşit din respectiva anchetă vreun nou statut al culturii române. Nu a reieşit că aceasta ar fi devenit între timp majoră ori competitivă. Dar miza anchetei nici nu a fost aceasta, ci aceea de a detecta statutul unor personalităţi catalizatoare ale culturii noastre pe o cale pe care literatura română, în speţă, să fie mai bine calibrată în cadru european şi universal, mai adecvat reprezentată la nivel ideatic, conţinutistic, dar şi ca imagine. De fapt la imagine suntem deosebit de sensibili noi, românii, fie că este vorba despre politică ori cultură.

Cine erau și sunt providențialii? Providenţialii sunt cei care direcţionează strategic o cultură şi izbutesc să o integreze în circuitul naţional şi internaţional; genialii sunt cei care marchează strict ca valoare estetică o cultură. Eminescu, de pildă, caz emblematic şi psihanalitic pentru noi, românii, este atât providenţial, cât şi genial. Caragiale, în schimb, este doar genial. În secolul XX, Nichita Stănescu este şi el un genial, dar în nici un caz un providenţial. Titu Maiorescu este providenţial, dar nu genial (ce paradox!): nici nu avea de ce să fie genial, atâta timp cât a fost providenţial în strategia sa de a călăuzi gustul poeziei române întru Eminescu. Dacă ar fi să alegem între providenţiali şi geniali, probabil că mulţi dintre noi ar miza mai degrabă pe geniali: chiar dacă aceştia nu sunt strategi şi tacticieni, ei reprezintă cel mai sensibilizator o cultură, mai ales atunci când aceasta este una mai puţin cunoscută ori chiar obscurizată din motive lingvistice.

Pur și simplu mi-am adus aminte de această anchetă.

 

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on February 27, 2011.

2 Responses to “providențialii”

  1. Spuneți așa: Providenţialii sunt cei care direcţionează strategic o cultură şi izbutesc să o integreze în circuitul naţional şi internaţional. Dar Eminescu nu avea cum să știe că va direcționa strategic o cultură. Eu cred că tocmai Stănescu, și nu Eminescu, e providențial și genial, în termenii definiți de dvs. Întrucât de la Stănescu niciun scriitor nu a mai fost nominalizat la Nobel (unul de care eu să știu). În ciuda compromisurilor cu regimul comunist, pe care Stănescu le făcuse. Blaga era, la rândul său, providențial și genial, dar, în mod obsesiv, noi românii căutăm geniali și providențiali mereu, chiar dacă ei nu sunt catalogați astfel în occident. Dacă ești geniu, atunci nu ești geniu pentru întreaga cultură, și nu doar pentru pământul numit România?

  2. Marius are dreptate indeajuns.
    textuletul meu era un punct de plecare si nu neaparat de sosire…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: