Ultima Românie (4)

Discursul patriotic este, astăzi, o crustă sonoră, o piele zornăitoare (de fapt, aproape întotdeauna a fost așa). Iar România nu are încă un conţinut limpezit. Ea este încă ceţoasă, brumată, aluvionară şi nu are graţie. România nu are graţie şi nici tărie. Dar nădejdea în ţara mea poate fi un simţământ constructiv: fără rugăciuni vizibile, fără cuvinte mari, fără inflamări, fără accente sangvine, fără exces. Nădejdea e un simţământ firesc şi omenesc. De aceea şi nădejdea mea în România este firească, instinctuală chiar. O chestiune de bun simţ.

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on February 17, 2011.

3 Responses to “Ultima Românie (4)”

  1. în “Românii după ’89″(1996, carte pe care regret că nu am putut-o cumpăra şi nu ştiu dacă a fost reeditată, ca s-o cumpăr acum), Alina Mungiu Pippidi producea un fel de expozeu al discursurilor politice postdecembriste. prematur, dar un incipit edificator. între expozeul din cartea de atunci şi ceea ce scrii tu, aici, mici nuanţări care nu fac diferenţa. ceaţa deasă nu s-a ridicat. prin acea ceaţă, bunul simţ e un maidanez setat să-l ia tirurile sub roţi. fie că se aruncă turbat de jocul extrem al traversării, fie că e luat de curenţii de aer al mastodonţilor, şi nu are cum să li se pună împotrivă.
    Nădejdea. De n-am avea acest cuvânt atât de rusofon…

  2. dac-ar fi sa glumesc, as cita versurile “ce ceatza deasa, ce ceatza deasa/ nu mai cunoastem drumul catre casa” (eugen jebeleanu, surasul hiroshimei) – dar stiu ca nu are nicio legatura… chiar daca versurile se potrivesc cu postarea mea!

    trebuia sa scriu speranta, fireste.

  3. nu scrie “speranţe”. e criminal!:) “nadejda” ar mai aduna ceva din nostalgiile revigorante…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: