Vinovăție și sancțiuni (2)

2. Al doilea grad de vinovăţie ar fi ilustrat de zeloşii colaboratori ai Securităţii care au turnat, calomniat ori catalizat arestarea sau maltratarea unor oameni de către Securitate.

3. Alături de cei zeloşi, există apoi mercenarii, cei care au turnat pentru a obţine avantaje materiale din delaţiunea lor: o locuinţă mai bună ori pur şi simplu bani (a se vedea chitanţele care există în dosarele CNSAS ale unor astfel de oameni).

Până aici am vorbit despre penalitate şi juridic. Să tragem linia şi să trecem la o altă nuanţă de sancţionare a celor vinovaţi. Ce ar trebui să se întâmple cu parlamentarii ori membrii guvernului ori alţi şefi de instituţii publice care au colaborat ca informatori cu Securitatea, din varii motive, chiar dacă turnătoria lor nu a declanşat o catastrofă ori măcar privarea de libertate a cuiva? Ei se cuvin a fi lustraţi. Sancţionarea are, în acest caz, strict un caracter lustral. Aceştia nu pot fi taxaţi penal, nici profesional, ci doar administrativ.

4. Există, însă, o categorie neclară în ierarhia vinovăţiei şi a colaborării cu Securitatea: ce ar trebui făcut (penal, lustral, moral) cu cei ce intră în tipologia persoanelor de sprijin ale Securităţii, care mediau între securişti şi informatori? Sau cu rezidenţii care îşi ofereau locuinţele pentru întâlnirile ori şedinţele de delaţiune dintre securişti şi informatori? Persoanele de sprijin şi rezidenţii nu aveau neapărat un angajament de informator, dar ei nu erau mai puţin culpabili decât informatorii ori chiar decât angajaţii Securităţii care racolau informatorii.

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on January 30, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: