Vinovăţie şi sancţiuni (1)

Reiau o intervenție de-a mea de acum câțiva ani, întrucât este din nou la ordinea zilei, de când au început iar să fie puse pe tapet și arătate cu degetul persoane cunoscute, acuzate de delațiune.

Afacerea Dosariada a rămas o cacealma atâta timp cât vinovaţii de gradul I, din timpul comunismului (adică ofiţerii de Securitate angrenaţi concret în funcţionarea Poliţiei Politice, aparatcikii, înalţii activişti de Partid) nu au fost primii daţi în vileag, rolul de ţapi ispăşitori (deşi vinovăţia acestora este reală, dar de grad secund) fiind materializat prin indicarea foştilor informatori. De aceea, una dintre primele chestiuni logice este consultarea şi aplicarea Codului Penal, pentru a departaja juridic categoriile nuanţate de colaboratori din şi cu Securitatea. În cele ce urmează, voi schiţa o posibilă ierarhie a gradelor de vinovăţie şi a modurilor în care ar putea fi sancţionate acestea.

1. Primul grad de vinovăţie ar fi reprezentat de membrii fostului aparat de represiune care au ameninţat, intimidat, batjocorit, maltratat, torturat ori ucis: este limpede că aceştia se cuvin a fi chemaţi în instanţă pentru a da socoteală în privinţa vinovăţiei lor concrete. Lor li se adaugă colaboratorii multi-instituţionali ai fostei Securităţi care au participat de facto la privarea de libertate şi la detenţia unor opozanți (disidenți, protestatari, rezistenți) de conştiinţă. Cel mai pregnant exemplu pentru aceşti colaboratori ai torţionarilor ar fi, de pildă, medicii psihiatri care au semnat documente prin care protestatari la adresa regimului comunist au fost închişi în azile psihiatrice şi supuşi unui regim farmaceutic abuziv (ori chiar şocurilor electrice), pentru a renunţa la protestul lor. Toţi aceşti vinovați trebuie sancţionaţi penal, pentru a despărţi radical apele între culpă şi inocenţă.

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on January 29, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: