Fuck you Romania!

 

Fuck you România! & Me cago en esos putos Rumanos, hijos de puta

 

 

          Iată două titluri de hit care au făcut oarecare valuri în 2004-2005 şi care au pus pe gânduri sau au indignat. Primul titlu îi aparţine unui hit românesc: trupa Paraziţii autostimulându-se parcă să-şi înjure ţara pe englezeşte; nu pentru vreun efect internaţional, ci pentru că ar fi fost excesiv de nepoliticos să o înjure pe româneşte. Al doilea titlu îi aparţine cântăreţului din Valencia, DJ Syto, şi este în “limba-mumă”, adică în spanioleşte; cel din urmă a preferat să înjure neaoş, fiindcă nu avea de ce să mizeze pe vreun efect internaţional. Caramba! ar putea comenta cineva la spusele mele.

          Dincolo de faptul că ambele titluri sunt nişte înjurături cu sens libidinal, respectiv excremenţial-libidinal la nivelul receptării imediate, există un conţinut mult mai dens: Fuck you România! şi Me cago en esos putos Rumanos, hijos de puta proiectează în România şi în români un nimic, un rateu, avorton etc., de aici senzaţia de je m’en fiche a autorilor acestor cântece.

          Nu intenţionez să fac o judecată morală asupra celor două hituri şi departe de mine ca motivaţia acestui text să fie naţionalismul ori chiar patriotismul vexat. Ceea ce mă interesează este, însă, cauza pentru care titlurile acestor hituri au ajuns să exprime ceea ce exprimă. Căci întrebarea care mă bântuie este dacă nu cumva tocmai autodemolarea românească la nivel de mental colectiv este cea care poate cataliza astfel de reacţii. Ca orice altă naţie, românii sunt ceea ce sunt: au neputinţe şi defecte, dar nu doar neputinţe şi defecte. Grandomania ori, dimpotrivă, implozia (autodispreţul) au marcat când şi când naţia română: adevărat, puseurile de narcisism autoglorificator au fost mai dese decât cele de autodenigrare. Postcomunismul românesc a pus însă pe tapet într-un mod brutal şi necosmetizat mai ales defecte, vicii şi impotenţe ale românilor, chiar dacă nu se poate vorbi de o judecată în bloc, de acest fel, a poporului român. Mult glosata ospitalitate şi generozitate românească sau spontaneitatea şi umorul à la roumaine nu au putut niciodată să camufleze ori să compenseze mentalitatea primitivă, un soi de grobianism specific românesc, predilecţia (sau vocaţia) pentru mahala. Tranziţia de după prăbuşirea comunismului şi a regimului Ceauşescu au adus mai limpede în vizor amploarea corupţiei, mercantilismul, cameleonismul românilor, cel puţin la nivelul conducătorilor săi. Oamenii simpli poate că nu s-au schimbat întru totul (în sensul că şi-au păstrat rezervele de bun simţ şi onestitate), dar, totuşi, a devenit stridentă, în mod public, un fel de infracţionalitate cotidiană medie a românilor. Nu o mare infracţionalitate, ci una relativ pasabilă, totuşi sancţionabilă pe bună dreptate. Aceste lucruri au fost percepute cu asupra de măsură de străinătate, dar au fost des mediatizate şi în interiorul ţării. Aşa încât nu este de mirare nici cinismul trupei Paraziţii care exclamă Fuck you România!, nici dispreţul cântăreţului spaniol care strâmbă din nas, declarând Me cago en esos putos Rumanos, hijos de puta (în paranteză fie spus, întrebat de ce a ales ca melodia lui să îi incrimineze tocmai pe români, DJ Syto a declarat într-un interviu că ar fi intenţionat să se refere la bulgari, dar despre aceştia deja se vorbea condescendent în versurile unui alt muzician spaniol, aşa încât valencianul a pus ochii pe români; în acelaşi interviu, DJ Syto a mai afirmat că melodia sa este legată nu neapărat de români, cât de emigranţii din Est, veniţi în Spania -traficanţi de carne umană, de obicei-).

          Ca să scape de astfel de pamfletări şi injurieri riscante, poate că pur şi simplu românii trebuie să depună eforturi concrete pentru curăţarea imaginii lor în exterior şi interior, asumându-şi această igienă cât se poate de serios. Atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul “boborului”.

(fragment din Năravuri româneşti, Editura Polirom, 2007)

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on April 3, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: