animalul

animal.jpgDin fauna şi flora României postcomuniste (5)

Animalul

Există un specimen românesc mai greu de încadrat şi numit: în lipsă de altceva îi spun Animalul. Nesimţit, grobian, dar infatuat, Animalul poate fi mai cu seamă patron: al unui club de fotbal, al unui restaurant, al unui bar, şef sindicalist, dar şi politician, guru improvizat al naţiei, fals “Mesia”, limbarnic şi agramat, histrion cu discurs de gangster narcisiac, autoadulatoriu etc. Animalul adoră să se dea în stambă, cum se spune în argou, să fie one man show: fiindcă Animalul nu există şi nu funcţionează decât sub reflectoarele mass-media ori pe stadioane. De aceea, Animalul există mai ales prin discurs: acesta este însoţit de o mimică specială, de gestică explozivă, de registrul onomatopeic. Ce mai tura-vura: Animalul este animal! Limba sa este scâlciată şi încleiată, cuvintele sale sunt rămăşiţele între dinţi ale unor foste cuvinte integre, sonoritatea sa este gâlgâitoare şi vâscoasă, patetismul său este de crocodil şi maimuţă la un loc, mimetismul faţă de gangsterii din filmele americane este al unui papagal de mahala. Degeaba se îmbracă în vestimentaţie rasată de la cele mai în vogă case de modă, fiindcă Animalul se revelă precum în povestea împăratului gol puşcă, închipuindu-se înfofolit şi admirat. Animalul nu poate fi diminutivizat, el este animal sută la sută. Grohăie, miaună, latră, cotcodăceşte, măcăie, dar mai ales scoate mugete. Onomatopeile îi folosesc întru totul pentru exprimarea satisfacţiei ori a furiei, pentru defulare. Când grohăie, măcăie ori cotcodăceşte, Animalul este fericit. Când latră ori scoate mugete, Animalul este în delir de persecuţie. Narcisismul păstos nu îl împiedică pe Animal să sucombe din când în când unui complex de inferioritate, atunci când este scos din ţâţâni. În acele clipe febrile, el devine, brusc, naţionalist, umflat de ciorba boborului pe care ar râvni să îl păstorească. Mănâncă această ciorbă prea repede, iar stomacul său reacţionează ca atare: Animalul flatulează şi eructează, fiindcă şi acestea sunt nişte fapte de viaţă, pentru a demonstra că este cel potrivit, singurul, alesul, pentru ţara sa.

(fragment din volumul Năravuri româneşti, Editura Polirom, 2007)

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on February 25, 2008.

2 Responses to “animalul”

  1. Cititoare inraita a mesmeicelor randuri, deopotriva ma bucur de acest blog “serios” al dumneavoastra. Am citit “Naravurile romanesti” pe vremea cand lucram inca intr-o importanta institutie de stat din Cluj. In naivitatea mea credeam ca, lasand la o parte micile neajunsuri si, mai ales, muncind cu spor si seriozitate, voi reusi sa ajung si eu undeva, sa ma capatuiesc, sa capat o functie, cu alte cuvinte sa imi asigur viitorul chiar daca intr-un domeniu care nu avea nici in clin nici in maneca cu mine insami si visele din adolescenta. Cum insa nu aveam stofa nici de lingau, nici de lichea, nici de animal si nici macar de vaca blonda (blonda eram pe vremea aceea dar fara folos) nu am reusit sa fiu propulsata (si de fapt bine ca s-a intamplat asa!) in schimb am ajuns sa cunosc pe pielea mea aceste specimene pe care dumneavoastra le descrieti atat de bine in micuta cartulie cu naracuri, incat sa ii recunosc de la o posta si sa ma feresc din calea lor pe cat posibil.

  2. ” …incat sa ii recunosc de la o posta si sa ma feresc din calea lor pe cat posibil” și cât mai e posibil! Pentru că Animalul, nesancționat de Societate, ba dimpotrivă, împins în față/promovat pentru a se face haz de el, a sfârșit prin a deveni model și astăzi proliferează cu o viteză incredebilă. Așa încât nu peste multă vreme destui vor fi cei care se vor simți de parcă ar trăi într-o grădină zoologică. Dar vom primi ce merităm!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: