furunculul

Din fauna şi flora României postcomuniste (4)

Furunculul

În fauna şi flora României postcomuniste există încă un specimen demn de analizat sub lupă: Furunculul sau omul-furuncul. Furunculul nu este foarte des întâlnit, nu este la fel de frecvent precum licheaua, lingăul sau impostorul. Dar el există, totuşi, într-o măsură vizibilă şi chiar parţial definitorie pentru postcomunismul românesc (ce-i drept, el a fost valabil şi în timpul comunismului românesc, nefiind, prin urmare, o achiziţie întru totul postcomunistă). Furunculul poate fi politician, mafiot, patron al unui club de fotbal, dar şi specialist într-ale culturii, tânăr, matur ori bătrân. Care este primul lucru de observat la omul-furuncul? O ură viscerală şi o agresivitate lingvistică mai păstrând încă aparenţa politeţii, dar ascunzând frustrări, ranchiuni şi complexe malformatoare. Uneori, Furunculul urăşte pur şi simplu femeile frumoase şi deştepte, alteori urăşte bărbaţii parţial înrudiţi cu el, ca agresivitate şi patos inflamatoriu. Nu există o regulă exactă pentru omul-furuncul. Dar logica lui este limpede: să atace, să muşte, să spurce ofensator (chiar dacă vag-decent încă), să se facă vizibil şi respectat prin cultura violenţei, prin ura sa viscerală, de neînţeles.

Nu este greu de ghicit că Furunculul este poreclit astfel, la nivel de fiziologie morală umană, pentru că este umplut cu puroi; iar în acest puroi nu neapărat aluvionar, ci adesea bine dozat, cât să jignească, să maculeze, să lichideze cu oarecare ceremonial, se amestecă inclusiv fantasme: bărbaţii rivali (ca profesie, prestanţă ori abilitate de spurcare) trebuie “castraţi”, iar femeile trebuie “lapidate” ori măcar simbolic “violate” lingvistic.

Furunculul nu este un individ care poate fi rezolvat prin stoarcerea sa de puroi ori prin “operarea” sa chirurgicală. Şi aceasta din pricină că puroiul acela instrumentat astfel, fie chiar şi în scopuri terapeutice, i-ar mânji şi pe “chirurgi”, i-ar împroşca. De aceea, soluţia cea mai la îndemână este ca Furunculul să fie lăsat să piară pre limba lui, înecat în propriul său puroi, în auto-mâzgă lingvistică.

Omul-furuncul este un individ întru totul căzut din paradis; s-ar putea crede că darea pe dinafară a puroiului l-ar elibera, dar nu este sigur nici măcar acest lucru, întrucât Furunculul are rezerve nesfârşite de ură şi ranchiună. Are o profundă energie demolatoare şi puseuri furioase de lichidare a celuilalt. Felul în care îşi alege ţintele nu este, însă, foarte limpede: aceste ţinte nu sunt neapărat aleatorii, ci întrucâtva alese cu un scop care se lămureşte pe parcurs – ca demonstraţia punitiv-lichidatoare (dar care este vina ţintelor alese este o enigmă!) să aibă vizibilitate şi impact. Furunculul nu îi atacă, de aceea, pe cei mai cotaţi suspuşi ori maimari (din varii domenii), ci doar personalităţile de gradul al doilea, să spunem, care nu au notorietate sută la sută, ci doar cincizeci la sută. Femeile, de pildă, îi atrag atenţia într-un sens aparte: de obicei, Furunculul este un bărbat amorf fizic, fără strălucire, ori chiar inhibat corporal, de aici canalizarea urii sale ca o compensaţie a lipsei de atracţie fizică (el este ori deşirat, fad şi timid, ori destul de porcin şi infatuat). Puroiul dinăuntrul lui e ca o mâncărime care nu-l lasă să doarmă, ci-l face mereu să se scarpine: nu suportă nici ca alţii să îl scarpine şi îşi simte moţul de puroi din creştet ca pe o excrescenţă care-l individualizează. Dar cum talazurile de puroi cresc treptat înăuntrul său, galbene, scârboase, concentrice, devine clar de la un moment dat că Furunculul va trebui să crape. Ce va fi atunci, vom vedea când se va întâmpla acest lucru.

(fragment din volumul Năravuri româneşti, Editura Polirom, 2007)

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on February 24, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: