licheaua

fatman-skinnyimage.gifDin fauna şi flora României postcomuniste (1)

Licheaua

 

Circulă prin vremurile noastre româneşti o veche figură: licheaua. Aproape mereu cu surâsul pe buze, slugarnică în faţa celor puternici, tiranică, în schimb, faţă de cei de la care nu are ce să obţină, şantajând şi ameninţând în surdină (sau făţiş) pe unde şi la cine se poate, licheaua este – ideologic, social-politic şi psihologic – o rămăşiţă specifică, în România postcomunistă, tocmai a vechiului regim comunist. Provenită din mediul rustic sau de la periferia marilor oraşe, licheaua a dat mult din coate ca să ajungă la un post de conducere. A avea pâinea şi cuţitul, chiar dacă nu la un nivel ierarhic important, a fost întotdeauna ambiţia lichelei. A se gudura mereu pe lângă cei care aveau pâinea şi cuţitul la nivel ierarhic avansat a fost, pe de altă parte, un alt scop constant al lichelei. Slugărnicia a făcut mereu parte din sângele ei marcat de parvenire. Aceeaşi slugărnicie a pretins-o mereu şi de la subordonaţii săi, ca un pact de loialitate cu cei uşor şantajabili care, la rândul lor, pofteau să parvină asemenea lichelei.

Desigur, licheaua nu este proastă, ci nemernică, nu este lipsită de inteligenţă, ci are o viclenie ţărănească instinctuală. Atunci când este atacată pentru mârşăviile sale, licheaua oscilează: poate fi laşă, dacă îi este frică de mesajul celui care o sancţionează; sau poate fi agresivă, atunci când consideră că ar putea pierde totul. În ultima situaţie, face orice ca să racoleze colaboratori pe măsură, înrudiţi cu ea.

Nu pot să afirm că licheaua este neapărat specifică pentru România. Ea este vătămătoare şi în alte ţări, zone geografice ori continente. Poate că în România este, deocamdată, doar ceva mai vizibilă în perioadele de autoritarism politic sau în cele de tranziţie. Oricum, de manifestat, licheaua se manifestă în toate domeniile: politic, artistic, academic etc. Poate fi detectată destul de uşor datorită felului în care se strecoară în societate şi comunitate, aruncând într-o parte câte-o linguşeală, într-alta câte-o vorbuliţă lipicioasă, alunecoasă. Uneori, linguşeala devine chiar un ritual pentru lichea. Este de remarcat, de altfel, zelul lichelei: ardentă în a băga zâzanie, în a minţi, în a răstălmăci, în a-i solicita pe cei din jur la coalizări delatoare. Căci licheaua încurajează delaţiunea şi alte situaţii de acest soi.

De ce este periculoasă licheaua? Pentru că atunci când se simte ameninţată, ea poate cataliza şi aţâţa la linşaje simbolice. Şi, în general, pentru că nu se dă în lături de la nici o nemernicie (nu neapărat o mare nemernicie, dar măcar una medie). Nu în ultimul rând licheaua este periculoasă pentru că formează alte mici lichele care ajung să prolifereze şi să construiască, la urma urmei, un întreg sistem. Licheaua matură îşi creşte puii cu multă grijă: inclusiv aceştia trebuie linguşiţi, pentru a rămâne sub pulpana lichelei-cloşcă, pentru a depinde mereu de ea. Dacă puii vor ajunge mai performanţi sau nu decât formatorul lor, acest lucru nu este cuantificabil, ci depinde de contextul în care se manifestă licheaua, de cerinţele de pe piaţa morală şi caracterială a vremurilor. Fireşte, cum altfel, şi cu aceasta închei, licheaua nu are organ pentru etică: în fiinţa lichelei, etica este un simţământ nu doar atrofiat, ci autoextirpat.

 

(fragment din volumul Năravuri româneşti, Editura Polirom, 2007)

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on February 21, 2008.

One Response to “licheaua”

  1. Buna ziua! numele meu este Sanda Feldiorean si sunt studenta la istorie , anul III, la fac. de Istorie Nicolae Lupu/sibiu. Imi fac licenta depsre opera publicistica a lui Miron Constantinescu ;i as dori sa va intreb de unde as putea sa fac rost de material depsre viata lui. Am gasit cate ceva dar f putin ;i foarte aspru, daca se poate! sau daca aveti dumneavoastra ceva despre viata lui, va rog! multumesc, o zi buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: