otravurile bufe ale lui Caragiale (6)

Harakiri şi canibalism

Asemeni lui Eminescu, şi Caragiale simte nevoia să corporalizeze ţara pe care încerca să o corijeze la nivelul defectelor ei. Trupul României, pe care îşi va aţinti adesea monoclul, este, întîi de toate, unul bubos; iar dacă nu este vorba de un trup, atunci măcar de o “bubă” politică pe care chirurgul moral rîvneşte nu atît să o disece, cît să o extirpe. O astfel de “bubă” puroiată este reprezentată de canonicul Partid Conservator din care s-a desprins dizidentul partid al lui Take Ionescu (numit Conservator Democrat) din care făcea parte şi Caragiale. Alteori, trupul ţării a devenit deja un cadavru sîngerînd, aşa încît funeraliile naţiei sînt iminente. În articolul Rărunchii naţiunii, Caragiale proiectează România în ipostaza unui bărbat care îşi spintecă burta, scoţînd din măruntaie puroiul alcătuit din “lăturile” orientale (deşi nu este xenofob precum Eminescu, iată-l aici pe Caragiale destul de mînios împotriva veneticilor, a se citi grecii liberali). Este un gest de harakiri etnic, pe care pamfletarul îl consideră necesar pentru sanificarea naţiei. Fireşte că, mai apoi, pîntecele spintecat trebuie suturat, astfel încît viaţa din el să nu piară, totuşi. În articolul Caradale şi budalale (pe care l-am pomenit şi cu alt prilej), Caragiale preschimbă trupul naţiei într-o “gîscă friptă”, disputată de liberalii devoratori: caradalele preferă pulpele, pieptul şi ficatul, budalele – căpăţîna, ciocul şi labele, iar corciturilor (hibrizilor caradale-budalale) le rămîn zgîrciurile şi oasele de supt. Gîsca friptă este, nota bene, tăvălită în “sos de naţie”, pentru că atît a mai rămas din acest concept terfelit de politicieni, prin prea deasa folosire şi exaltare. Politicienii liberali sînt, apoi, identificaţi, adesea, la nivel corporal, ca nişte “umflaţi” de greutatea pîntecului, “îndopaţi”, ori “îmbuibaţi”. Se deduce că ei ar fi consumat vitalitatea naţiei. Asemeni termitelor, ei distrug (prin corupţie rozătoare) edificiul românesc, casa naţiei, casa-trup, adică. Pe lîngă aceasta, liberalii, dar nu numai ei, ci toţi farseurii politici, sînt văzuţi ca nişte canibali ce îşi mănîncă rubedeniile, atunci cînd acestea au ajuns la senectute sau sînt muribunde. Este de remarcat că nu limbajul este violent în acest caz, ci viziunea caragialiană care decriptează în politikie o formă de canibalism şi de fratricid sau paricid.

Fiindcă aplică grila sau lentila de circ (moralizator) asupra societăţii româneşti nu atît în descompunere, cît bufonizată, Caragiale apelează la un imaginar lingvistic moderat-violent, sau doar cu inserturi brutale, întrucît ceea ce îl interesează este sancţionarea bufă a reprezentanţilor viciaţi ai naţiei. Totuşi, uneori, atacurile sale ajung să semene cu nişte demolări radicale: este un risc sau, dimpotrivă, o carte de vizită asumată.

 

(acest eseu face parte din volumul Imaginarul violent al românilor, Editura Humanitas, 2003)

 

Advertisements

~ by ruxandracesereanu on January 26, 2008.

One Response to “otravurile bufe ale lui Caragiale (6)”

  1. Dezlănţuindu-vă în citate atât de apropiate încât am senzaţia unui Caragiale prescurtat (în partea lui “bufă”), totuşi mă treziţi cu remarca “nu limbajul… ci viziunea”. Fac repede apel la caricatura timpului, foarte realistă (portret, costum, obiecte, peisaj), dar foarte literară în imagine, tot felul de hibrizi, precum cei selectaţi de dumneavoastră.
    Zilele trecute am citit din Matei Caragiale şi mă întrebam ce o fi gândit despre tatăl lui, şi de ce a ales acest fel de a scrie (trebuie să fi zis “voi fi altfel”). “Umorul” pare să fi dispărut, plăcerea cuvântului în sine e şi mai mare (“îl voi întrece”), ba chiar aş zice că îşi şi duce viaţa murdar, zdrenţos şi nedormit (“elegantul de taică-miu a plecat la bine”).
    Ion Grigorescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: